Om ERA Real Estate

Era är en av Sveriges och Europas ledande mäklarkedjor. Mäklarna som arbetar inom kedjan förmedlar tusentals bostäder varje år; inom Sveriges gränser, i Europa och övriga världen. ERA Real Estate har både en stark lokal och global närvaro.

Få 3 offerter

ERA Real Estate grundades i USA 1971 och 22 år senare tog mäklarkedjan livet över till Europa. Det första europeiska mäklarkontoret öppnade i Frankrike 1993. ERA Real Estate firar 50 årsjubileum 2021 och är ett av de mäklarnätverken i Europa som växer allra snabbast. Kontoren är spridda i 35 länder världen över och från dessa förmedlas tusentals bostäder varje år. Bara i Europa finns över 1100 kontor. Huvudkontoret för den svenska mäklarkedjan ligger i Stockholm.

Ända sedan starten har mäklarkedjans målsättning varit att ha en stark lokal närvaro kombinerad med en global erfarenhet och utifrån det skapa en personlig mäklartjänst. Kunden står i fokus från första kontakten med mäklarföretaget till dess att bostadsaffären är avslutad. Mäklarna har god lokalkännedom om det område de är verksamma i och förmedlar detta till kunderna. Vill du anlita ett mäklarföretag med ett stort nätverk både i och utanför Europa är ERA Real Estate ett alternativ som du definitivt bör överväga.

Var har ERA Real Estate kontor?

ERA Real Estate har drygt 50 lokalkontor i Sverige, från Ystad i söder till Vemdalen i norr. Mäklarkedjan har kontor i 35 länder spridda över hela världen och det arbetar över 33 000 mäklare på de lokala kontoren. 

Sälja bostad genom ERA Real Estate

När du anlitar ERA Real Estate för att sälja en bostad får du en personlig mäklare som finns med dig genom hela processen. Det är du som väljer mäklaren eftersom mäklarkedjan anser att ett förtroende för mäklaren är avgörande för en lyckad affär och en nöjd kund.

  1. Du träffar den mäklare som du har valt och tillsammans går ni igenom det som förväntar dig att få ut av bostadsförsäljningen. Mäklaren gör en värdering av din bostad och ni gör upp en plan för försäljningen.
  2. Du och mäklaren förbereder försäljningen genom att samla in alla nödvändig fakta, till exempel bostadsrättsföreningens stadgar, energideklaration, lån, pantbrev och lagfart. Du kan även skriva en kort beskrivning av bostaden för att få med smultronställen och detaljer som inte mäklaren känner till.
  3. Innan det är dags för fotografering och visning måste bostaden förberedas. Mäklaren kan komma med tips och råd gällande sådant som kan öka försäljningspriset på bostaden, till exempel enklare renovering eller homestyling.
  4. Mäklaren bokar in ett professionell fotograf och du ställer i ordning bostaden som du och mäklaren har kommit överens om. Gör gärna en checklista över det som ska förberedas och göras inför fotograferingen, så att du inte glömmer någon viktig detalj. Mäklaren använder sedan bilderna till annonser i olika marknadsföringskanaler.
  5. Som ett första steg i marknadsföringen går mäklaren igenom spekulantregistret för att se om det finns några intressenter som är på jakt efter en bostad i det område där du säljer din. Finns det någon i spekulantregistret som matchar med din bostad kan det vara möjligt att sälja bostaden innan den läggs ut på marknaden. I det här steget presenterar mäklaren också en sälj- och marknadsföringsplan, som du får godkänna, för din bostad.
  6. Även om det kan kännas jobbigt att städa och plocka undan allt innan en visning är det viktigt att ha i åtanke att det är på visningen som bostaden hittar sin köpare. Beroende på mäklarens strategi, om det är många som anmäler sig till visningen eller bostaden ligger i ett attraktivt område, kan det vara nödvändigt med mer än en visning. Du som säljare närvarar vanligtvis inte på visningen utan mäklaren sköter allt och finns på plats i bostaden under visningen för att svara på frågor.
  7. Efter visningen kontaktar mäklaren alla som varit där för att besvara eventuella ytterligare frågor och för att höra om det finns intresse för att lägga ett bud. Den här fasen är i regel en enda lång väntan för både köpare och säljare, men det kan vara bra att veta att det är du som säljare som sätter upp villkoren för budgivningen. Du kan till exempel välja om du vill ha en öppen budgivning, där alla inblandade får ta del av buden, eller en sluten budgivning där respektive spekulant lämnar ett skriftligt bud före ett visst datum.
  8. När budgivningen är avslutad och du har valt vem du vill sälja din bostad till. Du behöver alltså inte acceptera det högsta budet, även om det är vanligast, utan har full rätt att välja en annan spekulant. I samband med att köpeavtalet undertecknas erlägger även köparen handpenningen till säljaren. Ni kommer även överens om när köparen får tillträde till bostaden.
  9. På tillträdesdagen möter vanligtvis mäklaren upp köparen på dennes bank och köparen erlägger den resterande delen av köpeskillingen. Nycklarna till bostaden lämnas över och bostadsaffären är avslutad.

Tips för dig som ska köpa bostad genom ERA Real Estate

För många är ett bostadsköp den största affären man gör i livet och det är mycket att tänka på när du letar efter ditt drömboende. Genom att följa nedanstående tre tips är du bättre rustad för att börja ge dig in i en eller flera budgivningar.

Boendekostnadskalkyl och lånelöfte

Börja med att kontakta banken för att kartlägga vilka ekonomiska ramar du har att röra dig inom och nivån på ett eventuellt lånelöfte. Genom att ha ett godkänt lånelöfte kan du gå före de som inte har något när det är dags att summera en budgivning. Räkna också på din maximala boendekostnad för att veta upp till vilken nivå du kan gå med i en budgivning. Se till att hålla dig till den budget du har satt upp för att inte riskera att sluta med ett boende som du inte har råd med.

Glöm inte undersökningsplikten

Undersök den bostad du vill köpa ordentligt. Anlita gärna en professionell besiktningsman som har branschvana och vet vad som är viktigt att titta efter och inspektera noggrant. Det kostar lite men du kan få igen den utgiften mångfalt genom att upptäcka brister som är kostsamma att åtgärda i efterhand.

Kontrakt och köpebrev

Så länge inget köpeavtal är skrivet har säljaren rätt att dra sig ur affären och välja en annan köpare. För att undvika att det dyker upp nya spekulanter som bjuder över dig ska du se till att skriva kontrakt så fort det bara är möjligt. Är det något du känner dig osäker på kan du alltid få hjälp av din mäklare.