Värdering av bostad

När en fastighetsmäklare ska ta reda på vilket utgångspris bostaden ska ha görs en värdering. I denna artikel går vi närmare in på hur en sådan värdering utförs samt kostnaden av detta.

    Hur får man sin bostad värderad?

    En värdering handlar om att ta reda på värdet av bostaden i dagens bostadsmarknad. Här spelar faktorer så som exempelvis plats, bostadstyp och solförhållanden in. Det första man tänker på vid försäljning av bostaden är just värderingen.

    Om du vill sälja din bostad, eller av andra skäl få din bostad värderad, kan du kontakta en mäklare som i många fall genomför en bostadsvärdering kostnadsfritt i hopp om att få sälja din bostad efteråt.

    Vem som värderar bostaden spelar roll. Olika mäklare kan värdera din bostad på olika sätt. Därför kan det vara bra att ta hjälp av flera stycken för att få en bättre koll hur mycket din bostad är värd egentligen.

    OBS: Kom ihåg att en värdering speglar inte nödvändigtvis det är slutgiltiga priset du får vid en eventuell försäljning på bostadsmarknaden. Därför behöver inte den mäklare som har värderat din bostad högst vara det bästa alternativet för dig.

    Vad kollar man efter vid en bostadsvärdering?

    En av de första sakerna mäklare väger in i bostadsvärderingen är platsen. Hänsyn till vilka typer av byggnader finns i närområdet, bullernivå, solförhållande och närhet till matbutiker samt andra servicetillbud.

    En bostad som befinner sig närmare en tungt trafikerad väg med mycket buller, kommer i de flesta fall vara mindre värt än en mer ”tillbakadragen” bostad. Här spelar givetvis andra faktorer in som kan vara mer begynnande åt den ”bullriga” bostaden eller tvärtom.

    Mäklaren tar även hänsyn till standarden, planlösningen, renoveringar och andra interna faktorer vid värdering av bostaden.

    När granskningen är klar kommer mäklaren att ge ett estimerat marknadsvärde på bostaden.

    Hur mycket kostar en värdering?

    Många undrar hur mycket det kostar att få sin bostad värderad. Sanningen är att det i de flesta fall är gratis. De flesta mäklare erbjuder gratis värdering då de har förhoppning att du sedan ska sälja huset och välja dem som mäklare. I dagens digitala tid är det väldigt enkelt att ansöka om en värdering via mäklarens hemsida. I denna artikel kan du se vad en mäklare kostar generellt.

    Ännu en gång vill vi betona vikten av att ta del av att ta in fler spelare på planen. Ta hjälp av fler mäklare för att ge en värdering samt få en översikt vilken typ av försäljningsstrategi de har för just din bostad. Ta sedan ett informerat val om vilken mäklare som du tycker är den bästa för dig baserat på värdet de anger, försäljningsplan samt personligheten hos mäklaren. Gratis är gott och gratis bör man utnyttja till fullo.

    Värdering efter renovering.

    Ibland vill bostadsägare värdera sitt hem efter att en renovering är gjord, utan att ha avsikt till att sälja bostaden. Detta befinner sig i gråzonen moraliskt sätt.

    Du har absolut rätt till att få gratis värdering från en fastighetsmäklare efter att du har renoverat ditt hem. Har du dock ingen avsikt att sälja bostaden kan det uppfattas som att du utnyttjar mäklarens goda avsikter för personlig vinning.

    Ska du sälja din bostad? Här är våra bästa tips

    1. Värdera din bostad

    När du ska sälja din bostad är det viktigt att du har en förståelse hur mycket din bostad är värd. På så sätt kan du lättare planera ditt nästa bostadsköp. Få en värdering av olika mäklare och skaffa dig en översikt om vem mäklarna är, hur mycket de värderar din bostad och vilken försäljningsstrategi de har. Vi rekommenderar att du tar kontakt med mäklare som har god kunskap och erfarenhet i ditt område.

    2. Välj den bästa mäklaren för dig och din ekonomi.

    När du väl har fått en översikt om mäklarna samt fått en uppskattning hur mycket det kostar att anlita respektive mäklare, är du redo att ta ett välgrundat val om vilken mäklare som passar just dig och din bostad. Här är det viktigt att du inte fokuserar för mycket på den ekonomiska delen. Lägg istället större vikt på mäklarens personlighet, försäljningsstrategi och till slut, priset.

    3. Bilda en strategi med din mäklare

    När du har valt din mäklare är det dags för att utveckla en försäljningsstrategi. Här kan ni komma fram till vilken slags målgrupp ni vill pröva att sälja bostaden till, samt en plan för marknadsföring och annons. Fastighetsmäklaren tar hand om allt det praktiska runt försäljning samt marknadsföringen, men vi rekommenderar att du som säljare tar del av den strategiska aspekten av försäljningen.

    4. Teckna försäkring mot dolda fel

    När du säljer en bostad, är det du som säljare som har ansvaret att allt är som det ska. Dolda fel på bostaden kan kosta dig mycket pengar även flera år efter försäljningen. Därför rekommenderar vi att du tecknar en försäkring mot dolda fel. Då slipper du oroa dig för dolda fel samt potentiella (höga) kostnader.

    5. Förbered visningar

    Med en klar säljstrategi och bostaden ute i marknaden är du redo att bjuda in potentiella köpare för visning. Då genomgår mäklaren din bostad med intresserade, potentiella köpare i hopp om att sälja den. Många mäklare rekommenderar säljaren att vara närvarande på visningarna för att svara på frågor ställda av de potentiella köparna. Då är det viktigt att du är lugn och välkommande.

    Tips: Försök att bli av med extra möbler och annan inredning innan visning. Du vill uppnå ett öppet och snyggt intryck som möjligt, så att besökarna själva kan föreställa sig hur de skulle vilja ha det i sitt nya hem.

    6. Ta reda på hur budgivning går till

    Även om mäklaren sköter det praktiska med försäljningen kan det vara bra att veta hur det går till och vilka rättigheter samt skyldigheter du har.

    Det första som kan vara bra att veta är att bud inte är bindande. Du kan ta emot bud tills dess att du skriver på ett kontrakt med en köpare. Din mäklare har en skyldighet att vidarebefordra alla bud som tillkommer. Mäklaren brukar sköta budgivningen med en lista där info om budgivaren samt summa står. Är det så att du ingen försäljning sker har du rätt till att få den listan i efterhand. Du har rätt att avbryta försäljningen på din bostad när som helst.

    Det kan även vara bra att veta att du inte behöver acceptera det högsta budet. I de flesta fall brukar säljaren välja det högstbjudande budet av ekonomiska skäl, vilket är logiskt. Dock kan ett bud komma med villkor såsom exempelvis snabb tillträdesdag eller liknande. Det är viktigt att du som säljare och den potentiella köparen är på samma sida och att alla villkor och överenskommelser är klara.