Om SkandiaMäklarna

SkandiaMäklarna är en väletablerad mäklarkedja som tillhör de främsta kedjorna i Sverige. Från lokalkontoren i Sverige, Spanien och Portugal förmedlar mäklarkedjan tiotusentals bostäder, fritidshus, kommersiella fastigheter, nyproduktioner och skärgårdsobjekt varje år.

Få 3 offerter

SkandiaMäklarna grundades 1980 och i samma veva öppnades det första kontoret på Östermalm i Stockholm. Huvudkontoret ligger fortfarande i Stockholm men under de dryga 40 år som mäklarföretaget har varit verksamt har det varit en ständig utveckling. Kvalitet har stått i fokus sedan starten och den grundstenen följde med som en naturlig del när företaget ombildades till en franchisekedja 1992. SkandiaMäklarna förmedlar i första hand privatbostäder som bostadsrätter, fritidshus och hus, men även kommersiella fastigheter som gods, gårdar och lantbruk. 

Mäklarkedjans affärsidé och vision är att SkandiaMäklarna ska hjälpa varje enskild kund att göra en bra bostadsaffär samtidigt som kedjan fastställer sin position att vara den ledande kvalitetsmäklaren. Står du redo att sälja eller att köpa en bostad och vill anlita en mäklarbyrå med ett välrenommerat rykte och kontor i hela landet, är SkandiaMäklarna ett alternativ som du bör överväga.

Var har mäklarkedjan kontor?

SkandiaMäklarna har 110 kontor spridda över hela Sverige, från norr till söder och öster till väster. Dessutom har mäklarkedjan lokalkontor i både Portugal och Spanien. Totalt arbetar cirka 550 mäklare på mäklarkedjans kontor.

Sälja bostad genom SkandiaMäklarna

SkandiaMäklarna tillämpar en försäljningsmodell som är indelad i åtta steg. När du anlitar mäklarkedjan för att sälja en bostad får du hjälp av en mäklare med stor lokalkännedom och lång erfarenhet av att sälja bostäder.

  1. Du träffar mäklaren i din bostad. Mäklaren gör en kostnadsfri värdering och bistår med rådgivning som exempelvis omfattar när på året det är med gynnsamt att sälja, om du ska sälja samtidigt som du letar ny bostad eller om du redan har den nya bostaden klar. Välj mäklare med omsorg; en bostadsförsäljning är en stor affär och ni ska arbeta tillsammans under en längre period.
  2. Nästa steg är att ställa iordning bostaden för fotografering. Här kan du också välja om du till styla bostaden innan fotografen kommer och ta bilderna. Fotograferingen tar normalt sett 1- 1,5 timma och kostnaden ingår i mäklararvodet. Vanligtvis bokar du och mäklaren in fotograferingen så fort ni har signerat uppdragsavtalet.
  3. Det börjar närma sig marknadsföring men innan mäklaren kan sätta ihop annonser och skriva prospekt måste några praktiska moment klaras av. Mäklaren samlar in dokumentation som exempelvis bostadsrättsföreningens stadgar, energideklaration, lagfart, pantbrev och planlösning, beroende på vilken typ av bostad du ska sälja.
  4. Därefter påbörjar mäklaren arbetet med att marknadsföra din bostad i olika kanaler. Det kan till exempel handla om annonsering i lokaltidningar och på sociala medier. Mäklaren går även igenom det så kallade spekulantregistret, ett register med personer som är intresserade av att köpa en bostad i det aktuella området. Mäklaren matchar spekulanterna mot din bostad och tar därefter kontakt med dem för att stämma av intresset..
  5. Så är det dags för det första riktigt påtagliga steget i försäljningsprocessen: visningen. Om det är en bokad visning tar mäklaren emot alla bokningar och fördelar spekulanterna på de olika visningsdatumen. Hur många visningar som behövs beror på objekt och efterfrågan. Mäklaren håller i allt gällande visningen och finns på plats för att svara på spekulanternas frågor och förse intressenterna med informationsmaterial.
  6. När visningarna är klara börjar fasen med mycket nervös väntan för både säljare och köpare. Innan budgivningen drar igång kontaktar mäklaren alla som har varit på visningarna för att stämma av om de fortfarande är intresserade och vill lägga ett bud. Mäklaren håller kontakten med alla spekulanter och uppdaterar också säljaren löpande under hela budgivningen.
  7. Det är du som säljare som avgör vem du vill sälja till och en köpare har rätt att dra sig ur affären så länge inget köpekontrakt är påskrivet. När det är dags att skriva kontrakt träffas alla inblandade parter och mäklaren går igenom köpekontraktet och svarar på frågor så att både köpare och säljare är införstådda med vad som gäller. Vanligtvis betalar även köparen handpenningen till köparen i samband med kontraktskrivningen.
  8. Köpeavtalet är påskrivet och mäklaren bevakar eventuella villkor eller bostadsrättsföreningens prövning av köparens medlemskap. Köparen betalar den återstående summan på köpeskillingen och ni avtalar ett tillträdesdatum. När det datumet kommer lämnar mäklaren över nycklarna till köparen och bostadsaffären är avslutad.

Tips för dig som ska köpa bostad genom SkandiaMäklarna

För många är en bostad livets största affär och investering. Det är mycket att tänka på både medan du letar efter den perfekta bostaden och under själva köpprocessen. Läs gärna våra tips för att vara så väl förberedd som möjligt inför ett bostadsköp.

Studera marknaden och kontakta banken för ett lånelöfte

Börja med att gå in på olika söktjänster, till exempel Hemnet.se, för att skapa dig en uppfattning om vilka bostäder som finns tillgängliga i det område som du vill bo i och till vilka priser bostäderna säljs. När du har fått en bild över prisläget, kontakta din bank för att kartlägga dina ekonomiska möjligheter och storleken på ett lånelöfte. Om du ska sälja din befintliga bostad, fråga banken om du måste sälja den först eller om du kan köpa en ny bostad utan att sälja.

Gå på visningar och lägg bud om du är intresserad

När du går på en visning är det viktigt att du använder både hjärta och hjärna. Bostaden ska kännas bra och som ett hus eller en lägenhet som du kan bo i länge. Samtidigt är det viktigt att du inte dras med i budgivningen och slutar med ett bud som är så högt att du inte har råd med annat än att bo. Se även till att göra en besiktning av bostaden innan du skriver kontrakt eftersom det är du som köpare som har undersökningsplikten..

Skriv kontrakt så fort som möjligt

Så länge inte köpeavtalet är signerat av både köpare och säljare, kan någon av parterna dra sig ur. Det innebär att köparen kan välja att sälja till en ny spekulant som lägger ett högre bud. Av den anledningen ska du inte dra ut på kontraktskrivningen utan få den detaljen avklarad omgående.