Om Mäklarringen

Mäklarringen är en av Sveriges främsta mäklarkedjor och förmedlar bostäder i Sverige, Spanien, Turkiet, Portugal, Kap Verde, Frankrike, Cypern och Albanien. Mäklarkedjan är fristående från banker och försäkringsbolag av ägs istället av medlemmarna.

Få 3 offerter

Mäklarringen grundades 1981 av Bengt Olofsson; en entreprenör som bestämde sig för att satsa mitt i en ekonomisk kris. Målsättningen var att skapa ett mäklarföretag med personliga och närmare mäklare, och använda det konceptet för att utmana mäklarkedjorna. Mäklarringen har utvecklats mycket sedan dess men andemeningen att varje kund ska känna sig trygg genom hela bostadsaffären.

Mäklarringen förmedlar bostäder såväl i Sverige som runt om i Europa, och har blivit något av specialister på att hjälpa kunder som vill bosätta sig, tillfälligt eller för gott, utomlands. Utöver det förmedlar företaget även hästgårdar, kommersiella fastigheter och nyproducerade bostäder. Mäklarna som arbetar inom kedjan har stor lokalkännedom om det område där de förmedlar bostäder. Det innebär att de vet hur långt det är till förskola och skola, hur pendlingsmöjligheterna med kollektivtrafik ser ut, hur långt det är till matbutik och vårdcentral och så vidare. Vill du anlita ett mäklarföretag som har mycket att erbjuda och som har fokus på människan bakom affären, är Mäklarringen ett alternativ som du bör överväga.

Var har Mäklarringen kontor?

Mäklarringen har cirka 50 lokalkontor spridda över hela Sverige. Dessutom har mäklarkedjan kontor i Albanien, på Cypern, i Frankrike, på Kap Verde, i Portugal, Spanien och Turkiet. Det arbetar drygt 200 medarbetare inom Mäklarringen.

Sälja bostad genom Mäklarringen

När du säljer en bostad genom Mäklarringen får du en personlig mäklare som guidar dig genom de sju stegen i den säljprocess som mäklarkedjan använder sig av.

  1. Det första steget är att en mäklare gör en värdering av din bostad. När den är gjord lägger ni upp en plan för hur försäljningen ska gå till. Mäklaren sammanställer alla fakta om din bostad, något som skiljer mellan hus och bostadsrätter. För hus handlar det till exempel om lån, pantbrev och taxeringsvärde, medan det för bostadsrätter handlar om att kontrollera boarean, föreningens ekonomi, månadsavgiften och stadgar. Slutligen sätter du och mäklaren ihop en säljbeskrivning av bostaden.
  2. Det första steget för att förbereda bostaden inför försäljningen är att ta de bilder som behövs till annonser och annat marknadsföringsmaterial. Mäklaren kan ge råd och tips om vad du bör tänka på inför fotograferingen. Utöver det tar mäklaren även fram en planritning över huset eller lägenheten.
  3. Så är det dags för att marknadsföra bostaden mot potentiella köpare. Mäklaren lägger ut annonser i de kanaler som är mest effektiva för målgruppen och går även igenom kundregistret för att hitta intressenter. Tillsammans med mäklaren gör du upp en plan för hur mycket marknadsföring som ska göras. När spekulanterna anmäler sig är det dags att bestämma datum för en visning.
  4. Det vanligaste är att säljaren inte närvarar vid visningen utan mäklaren är på plats och sköter den biten. Mäklaren delar ut informationsmaterial och svarar på de frågor som spekulanterna har. När visningen är över tar mäklaren kontakt med alla seriösa spekulanter för att höra om de är intresserade av att lägga ett bud.
  5. Budgivningen är ofta en enda lång väntan för både köpare och säljare. Det är du som säljare som bestämmer förutsättningarna för budgivningen. Det vanligaste är öppen budgivning, det vill säga alla bud redovisas till såväl dig som säljare som alla spekulanter som är med i budgivningen. Vid en sluten budgivning lägger spekulanterna skriftliga bud före ett visst datum, och mäklaren redovisar dem till dig som säljare. Det är alltid du som säljare som bestämmer vem du vill sälja till, vilket innebär att du inte behöver sälja till den spekulant som har det högsta budet. När båda parter är överens upprättar mäklaren ett köpekontrakt.
  6. När köpekontraktet är upprättat är din bostad såld. Mäklaren tar hand om alla pappersexercis och sköter alla kontakter med myndigheter och bank. Ni kommer överens om ett tillträdesdatum och i samband med det avslutas också affären och köpeskillingen erläggs.
  7. Du möter oftast köparen och mäklaren på mäklarens kontor eller köparens bank. Ibland sker mötet i den sålda bostaden. Köparen erlägger den återstående delen av köpeskillingen. När alla dokument är signerade och du har lämnat över nycklarna är affären avslutad både fysiskt och juridiskt. 

Tips för dig som ska köpa bostad genom Mäklarringen

När du ska köpa en ny bostad är det många centrala saker att tänka på. Några exempel är budgivning, kommunal fastighetsavgift, köpeavtal, lån och undersökningsplikt; saker som lätt kan kännas främmande och överväldigande. För att du ska få en smidig resa som möjligt i din jakt på en ny bostad kan du ta hjälp av tipsen här nedanför.

Kartlägg vilken typ av bostad du vill ha och anmäl ditt intresse

Det första du måste göra är att bestämma i vilket område du vill bo och vilken typ av bostad du vill ha. Vill du bo i lägenhet eller hus? Vill du bo mitt i city eller kan du tänka dig att bo en bit utanför staden? Är det viktigt att ha nära till kollektivtrafik och cykelavstånd till jobbet eller är det okej att pendla en viss tid varje dag? När du börjar få en bild över den bostad du vill ha och i vilket område den bör ligga, är det ett klokt drag att kontakta alla lokala mäklarbyråer och anmäla dig till deras spekulantregister. På så sätt kan du få tillgång till bostäder innan de har kommit ut på marknaden.

Ordna ett lånelöfte och gå på visningar

Många går på visningar först och kontaktar sedan banken för ett lånelöfte. Det är smartare att göra det motsatta. Har du ett lånelöfte klart vet du vilka ekonomiska ramar du har att röra dig inom och riskerar inte att ge dig in i en budgivning med nivåer som du inte har råd med. Det är också viktigt att gå på visningar för att kunna se hur bostaden egentligen ser ut, om planlösningen fungerar för dig och inte minst om bostaden ger en bra känsla. Du ska trots allt bo här länge.

Tänk smart under budgivningen och skriv kontrakt så fort som möjligt

Det är lätt att dras med i en budgivning och sluta med en bostad som är betydligt dyrare att bo i än du tänkt dig. För att undvika den fallgropen är det klokt att sätta upp en budget och hålla sig till den. När du hittat din drömbostad och vunnit budgivningen – dra inte ut på kontraktskrivningen. Så länge inget köpeavtal är påskrivet kan säljaren ändra sig och sälja till någon annan istället.