Om Mäklarhuset - Mäklarportalen

Om Mäklarhuset

Mäklarhuset är Sveriges största privata mäklarkedja, det vill säga mäklarföretaget drivs inte som franchise, utan moderbolaget ägs gemensamt av kontoren. Kedjan förmedlar cirka 12 000 bostäder, kommersiella fastigheter och nyproduktioner i Sverige och Spanien varje år.

Få 4 offerter

Mäklarhuset grundades i Göteborg, där huvudkontoret fortfarande ligger kvar, 1973 och ombildades till mäklarkedja 1998.  Mäklarkedjans ambition är att leverera en kundupplevelse av högsta klass under hela bostadsaffären, från första kontakt till avslutad affär. Mäklarhuset är Sveriges största privata mäklarkedja med 110 kontor runt om i Sverige och i delar av Spanien. Eftersom lokalkontoren äger moderbolaget är mäklarkedjan helt fristående från banker, försäkringsbolag och franchisekoncept. Det gör att vägen för kunderna blir kortare, oavsett om det handlar om att sälja eller köpa en bostad. Mäklarna arbetar inte från en förutbestämd malla utan utifrån varje kunds unika behov och önskemål. 

Mäklarhuset är ett mäklarföretag som strävar efter att alltid ligga i framkant. Därför investerar i den senaste tekniken för att kunna skapa en effektiv och inspirerande marknadsföring på en bostadsmarknad som blir allt mer digital. Vill du anlita ett mäklarföretag med stort kundfokus, högt anseende och mäklarkontor utspridda över hela Sverige är Mäklarhuset ett alternativ att överväga.

Var har mäklarkedjan kontor?

Mäklarkedjan har lokalkontor i Göteborg, Malmö och Stockholm samt från Trelleborg i söder till Piteå i norr. Mäklarhuset finns även på ett antal mindre tätorter. Kedjan drivs av 75 delägare och totalt arbetar 550 mäklare på de 110 lokalkontor. 

Sälja bostad genom Mäklarhuset

När du engagerar Mäklarhuset för att för att sälja din bostad, en kommersiell fastighet eller en nyproduktion får du hjälp av välutbildade mäklare med en god lokalkännedom. Mäklarna har även kunskap om alla de juridiska delar som ingår i en bostads- eller fastighetsaffär. För att underlätta för dig som kund använder sig Mäklarhuset av en egenutvecklad säljguide.

  1. Under ditt och mäklarens första möte går ni igenom din nuvarande boendesituation och dina ekonomiska förutsättningar. Dessutom kartlägger ni dina önskemål och tittar närmare på bostaden som du vill sälja. Mäklaren gör en kostnadsfri värdering för att du ska få ett riktmärke för vilka prisnivåer som gäller och hur ditt ekonomiska utrymme ser ut gällande en framtida bostad.
  2. Mäklaren hjälper till att skräddarsy din säljplan och att identifiera när det är mest gynnsamt att sälja, vilket viktig information som behöver tas fram och vilka eventuella åtgärder som är nödvändiga att genomföra innan försäljningen.
  3. Nästa steg är att samla in alla viktiga dokument till exempel besiktning, dolda felförsäkring och energideklaration (gäller hus) förening/förvaltare (gäller lägenhet), planritning, långivare, kapitalvinstberäkning, förening/förvaltare (gäller lägenhet), besiktning, dolda felförsäkring och energideklaration (gäller hus).
  4. Det finns en korrelation mellan ett bra förarbete och ett högre slutpris. När alla faktauppgifter är insamlade diskuterar du och mäklaren om bostaden ska stylas eller inte, och därefter bokar mäklaren in en professionell fotograf. Mäklaren ger dig också tips och goda råd inför fotograferingen för att bilderna ska framhäva din bostad på bästa sätt.
  5. När bilderna är klara sätter mäklaren ihop en presentation av bostaden och sedan marknadsförs den via såväl analoga som digitala kanaler. Mäklaren tar även fram ett informationsmaterial som delas ut till spekulanter på visningarna. 
  6. Mäklarhuset arbetar mycket med digital marknadsföring och använder den senaste tekniken för att marknadsföra din bostad. Mäklaren har också en databas med köpare som är intresserade av bostäder och fastigheter i det område som du säljer i. Det gör att du kan ha en köpare och ett underskrivet försäljningsavtal före visningen.
  7. Nästa steg är en eller flera visningar, beroende på vad du och mäklaren kommer överens om i säljplanen. Mäklaren sköter alla kontakter med de som är intresserade och är även den som visar bostaden. Efter visningen kontaktar mäklaren alla som varit på visningen för att stämma av eventuellt intresse och vilket bud som i så fall är aktuellt.
  8. Nu börjar den nervösa väntan för både köpare och säljare. Mäklaren tar in alla bud och håller kontakten med köparna tills bara en återstår. Mäklarhuset har en öppen budgivning så att alla enkelt kan följa buden via den digitala plattformen. Det är du som säljare som avgör vem du vill sälja bostaden eller fastigheten till och till vilket pris..
  9. Budgivningen är avklarad och det är dags att skriva kontrakt. Mäklaren förbereder avtalen och tar hand om hela processen runt kontraktskrivningen. Mäklaren går också igenom alla detaljer och svarar på frågor så att alla inblandade förstår vad som gäller. I kontraktet står också hur mycket köparen ska lägga i handpenning, när den ska vara betald och vilket datum köparen får tillträde till huset.
  10. Tillträdet är det sista steget som knyter ihop säcken med försäljningen. Köpare, mäklare och säljare träffas för att skriva köpebrev och andra handlingar. Köparen betalar den resterande delen av köpeskillingen och får nycklarna till sin nya bostad.

Tips för dig som ska köpa bostad via Mäklarhuset

En av de största affärerna man gör i livet är i regel att köpa en bostadsrätt eller ett hus. Ju bättre förberedd du är desto smidigare går det när du hittar den perfekta bostaden. 

Identifiera dina behov

Börja med att kartlägga vad du är ute efter. Var vill du bo? Hur stor bostad vill du ha? Vad vill du ha nära till och vad kan ligga lite längre bort? Vad har du för budget? 

Om du äger en bostad är det bra att få den värderad så att du kan bilda dig en uppfattning om vilka ekonomiska ramar du har att röra dig inom. Ska du köpa en bostad för första gången, kontakta banken för att få ett lånelöfte.

Bevaka marknaden och gå på visningar

Bostadsmarknaden är i ständig rörelse och därför räcker det inte att bara titta efter annonser någon gång då och då om du vill hitta ditt drömboende. Var aktiv och boka in dig på en visning när det dyker upp ett intressant objekt. Meddela mäklaren så fort som möjligt om du är intresserad av en bostad.

Bestäm ditt maxbud och håll det

Det är lätt att dras med i en budgivning, något som slutar med att du har en bostad som du egentligen inte har råd att bo i. Bestäm i förväg vilken summa som är ditt maxbud och överskrid det inte. Kontakta också din bank innan du skriver på ett köpekontrakt.