Om Ludvig & Co

Ludvig & Co är en väletablerad mäklarkedja och Sveriges främsta fastighetsmäklare när det kommer till mark och skog. Varje år förmedlar och säljer mäklarföretaget över tusen lantbruksfastigheter av varierande storlek över hela Sverige.

Få 3 offerter

Ludvig & Co grundades av Ludvig Nanneson 1918 och har sedan utvecklats till att bli Sveriges främsta mäklarkedja för förmedling av lantbruks- och skogsfastigheter. Fram till 2020 gick mäklarkedjan under namnet LRF konsult. Ludvig & Co ägs till 75 procent av Altor Funda och till 25 procent av Lantbrukarnas Riksförbund.

Alla mäklare som arbetar inom företaget har lång erfarenhet av att sälja lantbruksfastigheter och en gedigen kunskap om mark och skog. Unikt för Ludvig & Co är att mäklarkedjan samarbetar med andra specialister inom bland annat arrende, ekonomi, juridik, skatt, områden som är centrala för att kunna genomföra en effektiv försäljning eller ett effektivt köp. För de säljare som redan har en tänkt köpare kan mäklarkedjan hjälpa till med att upprätta korrekta överlåtelsehandlingar.

Mäklarkedjans vision är att skapa optimala förutsättningar för att varje kund ska få en bra och smidig fastighetsaffär. Om du har ett lantbruks- eller skogsfastighet som du vill sälja är Ludvig & Co ett alternativ som du bör överväga.

Var har Ludvig & Co kontor?

Ludvig & Co har kontor på 130 orter spridda över hela Sverige. På mäklar- och rådgivningsföretaget arbetar cirka 1 300 medarbetare som hjälper drygt 70 000 kunder varje år. 

Sälja fastighet genom Ludvig & Co

När du säljer en fastighet genom Ludvig & Co sätter mäklaren ihop ett skräddarsytt försäljningspaket som utgår från dina och fastighetens unika förutsättningar.

  1. Mäklaren börjar med att göra en värdering av din fastighet. På så sätt får du reda på hur mycket du kan förvänta dig att sälja fastigheten för, och får reda på vad du ev. behöver göra för att få ett så bra resultat som möjligt. Du kan välja mellan en muntlig värdebedömning och en fullskalig värdering med ett skriftligt värdeutlåtande.
  2. Nästa steg i den inledande fasen av försäljningen är att skriva ett så kallat förmedlingsuppdrag. Avtalet beskriver i detalj det du och fastighetsmäklaren har kommit överens om. 
  3. Därefter samlar mäklaren ihop information om fastigheten från Lantmäteriet och andra myndigheter. Informationen behövs för att mäklaren ska kunna skriva ihop en attraktiv och rättvisande beskrivning av fastigheten. Mäklaren bokar också in fotografering av fastigheten och kan även bistå med flygfilm eller 3D-fotografering om så önskas.
  4. Marknadsföringen är en viktig del av försäljningsprocessen. Mäklaren går igenom spekulantregistret för att kontrollera om det finns några köpare som har anmält sitt intresse för fastigheter som din, och gör ett utskick där. Utöver det marknadsförs även fastigheten i relevanta kanaler, till exempel Hemnet, Instagram, Facebook och tidningar.
  5. Dags för visning. Säljer du en herrgård, gård, lantligt boende, ett slott eller liknande bokar mäklaren in allmänna eller personliga visningar. Mäklaren hjälper dig med vad du ska tänka på inför visningen, planera visningstillfället och sköter all kontakt med spekulanterna såväl före, som under och efter visningen.
  6. Under både marknadsförings- och visningsperioden tar mäklaren hand om alla frågor och guidar de spekulanter som har visat intresse för din fastighet. Är det många som är intresserade kan det bli aktuellt med en budgivning. Det är du som säljare som i samråd med mäklaren avgör hur budgivningen ska gå till och om den ska vara sluten eller öppen.
  7. När den eventuella budgivningen är avslutad ordnar mäklaren med en överlåtelsehandling mellan köpare och säljare. Mäklaren upprättar ett köpekontrakt eller ett avtal om fastighetsreglering beroende på fastighetens belägenhet och Lantmäteriets riktlinjer. I regel betalar även köparen en handpenning på 10 procent av köpeskillingen i samband med att kontraktet signeras. Det är mer komplicerat att sälja en lantbruksfastighet än en villa, varför det är viktigt att anlita en mäklare som är expert på området.
  8. På tillträdesdagen avslutas försäljningsprocessen och fastighetens nya ägare betalar slutlikviden och får tillträde. Samtidigt undertecknar du och köparen köpebrevet som är ett kvitto på att betalningen har skett. Mäklaren upprättar även en så kallad likvidavräkning som reglerar de intäkter och kostnader som tillkommer utöver köpeskillingen och som eventuellt ska fördelas mellan köparen och dig som säljare. Sådana avgifter kan till exempel vara hyresintäkter, intäkt för jakträtt och vägavgifter. 

Tips för dig som ska köpa bostad genom Ludvig & Co

Att köpa en fastighet är en stor investering, inte minst när det handlar om den typen av fastigheter som Ludvig & Co förmedlar. Förutom lånelöften är det en mängd andra juridiska dokument och regler att hålla reda på när du ska köpa en mark- eller skogsfastighet, varför det är viktigt att du anlitar en mäklare som har den kunskap som krävs. För att fastighetsaffären ska bli så enkel som möjligt är det viktigt att du är förberedd.

Anmäl ditt intresse till mäklaren

Genom att kontakta mäklaren och berätta vilken typ av fastighet du är ute efter och var, kan mäklaren kontakta dig när ett objekt som motsvarar dina önskemål kommer in. Du kan också göra en bevakning och få ett mejl när mäklaren lägger ut ett objekt som passar dina preferenser.

Studera marknaden och ordna ett lånelöfte

Kanske står du inför att ta över en fastighet från en släkting eller vän eller är på jakt efter ditt drömboende på landet. Ludvig & Co har en tjänst som heter Gårdskartan där du kan se vilka avgränsningar marken som hör till fastigheten har. Med hjälp av den tjänsten kan du enkelt jämföra två likvärdiga fastigheter som du är intresserad av. När det kommer till lantbruks- eller skogsfastigheter är det inte helt ovanligt med skriftliga bud, så se till att ha lönelöftet från banken klart och alla andra dokument i ordning innan du lägger ett bud.

Välj en mäklare som är specialiserad på lantbruks- och skogsfastigheter

Om du är på jakt efter ett hem på landet är det viktigt att du tänker på att många fastigheter är mycket mer än bara mark. Inte sällan är de även någons hem, med bostadshus och byggnader som har en stor betydelse för egendomens attraktivitet och samlade värde. Det spelar ingen roll om du har planer på att utöka dina befintliga ägor eller investera i en lantbruksegendom, det är lika viktigt att allt blir rätt både känslomässigt och juridiskt.