Om Länsförsäkringar fastighetsförmedling

Mäklarkedjan Länsförsäkringar Fastighetsförmedling AB är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar AB och Länsförsäkringar Bank. I dag har mäklarkedjan, som är en av Sveriges mest snabbväxande, lokalkontor över hela landet och opererar under varumärket Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Få 3 offerter

Länsförsäkringar Skåne startade länsförsäkringsgruppens första fastighetsförmedling i juni 2001. Då gick fastighetsförmedlingen under namnet Länshem. Mäklarkedjan har sedan dess genomgått en snabb utveckling och i dag är det en av Sveriges snabbast växande mäklarföretag. Länsförsäkringar fastighetsförmedling har bobutiker (lokala mäklarkontor) i hela landet..

Länsförsäkringar fastighetsförmedling är en del av en kundägd organisation, något som genomsyrar hela verksamheten där fokus hela tiden ligger på kundens behov och önskemål. Företagets målsättning är att bli den ledande fastighetsmäklarkedjan i Sverige och har som vision att skapa trygga bostadsaffärer oavsett var i livet kunderna befinner sig. Vill du anlita en kundfokuserad mäklare som har erfarenhet av att sälja olika typer av bostäder är Länsförsäkringar fastighetsförmedling ett alternativ som du bör överväga.

Var har Länsförsäkringar fastighetsförmedling kontor?

Länsförsäkringar fastighetsförmedling är en rikstäckande mäklarkedja med cirka 190 bobutiker (lokala mäklarkontor) och mer än 900 medarbetare spridda från Haparanda längst i norr till Ystad längst i söder. I de större städerna finns det ofta mer än ett kontor. Mäklarna som arbetar inom kedjan har stor lokalkännedom om det område som de verkar inom och en god kunskap om den lokala bostadsmarknaden.

Sälja bostad genom Länsförsäkringar fastighetsförmedling

När du anlitar Länsförsäkringar fastighetsförmedling för att sälja din bostad får du en personlig mäklare som finns med dig genom hela processen, från den inledande värderingen till kontraktsskrivning och avslutad affär. Mäklarkedjan delar in försäljningsprocessen i tre steg – före, under och efter försäljningen – som i sin tur är indelade i ett antal steg.

Före försäljningen

  1. Det första steget i en bostadsförsäljning är att göra en värdering, välja och anlita en mäklare samt göra en besiktning av bostaden. Tillsammans med mäklaren tar du fram fakta och mjuka värden, här gäller ju fler desto bättre. Dagens köpare är ofta pålästa, vana vid att jämföra och går på flera visningar. Av den anledningen kan fakta och just framhävande av mjuka värden vara skillnaden mellan en högre och en lägre försäljningssumma.
  2. När värderingen, som i Länsförsäkringar fastighetsförmedlings fall är kostnadsfri, är gjord och du har bestämt dig för att anlita mäklarbyrån, skriver du och mäklaren ett så kallat förmedlingsuppdrag. Det är något som alla mäklarfirmor gör och är ett krav för att mäklaren ska kunna börja arbeta med din bostad.
  3. Nu är det dags att förbereda marknadsföringen och här har du som säljare nästan en lika stor roll om mäklaren. Mäklaren har en god lokalkännedom och kunskap om marknaden, men det är ingen som har så mycket kunskap om bostaden som du. Dela med dig av såväl hårda fakta som guldkorn och ge mäklaren något att jobba med när han eller hon skriver marknadsföringstexten (som du får läsa och godkänna). I den här fasen hämtar mäklaren även in uppgifter om bostaden, till exempel energideklaration och bostadsrättsföreningens stadgar. 
  4. Säljer du ett fritidshus, radhus eller villa kan du dessutom boka in en besiktning som utförs av en oberoende besiktningsman. Protokollet finns sedan tillgängligt för de som är intresserade av bostaden. 
  5. Fotografering inför visning är det sista steget av förberedelserna inför en försäljning. Mäklaren kan ge tips och råd om hur du ska göra för att presentera bostaden på bästa sätt. Det är även mäklaren som bokar in en fotograf för att ta bilder av bostaden. 

Under försäljningen

  1. Det är nu det gäller att nå ut till rätt målgrupp. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har en matchningstjänst, Bostadssökaren, där spekulanter kan registrera sig och lägga in specifika önskemål gällande den bostad som de söker. Tillsammans med mäklaren gör du upp en plan för marknadsföringen, allt för att slutresultatet ska bli optimalt.
  2. Så är det dags för visning. Som lekman kan det vara svårt att veta vad du ska lyfta fram för att visa upp bostadens fulla potential men mäklaren är proffs på det området; av den anledningen kan det vara en klar fördel att göra upp en plan tillsammans. Vanligtvis är det en öppen visning som gäller men det kan vara en fördel att ha en mindre visning där spekulanterna får boka in sig. Mäklaren tar emot visningsbokningar och besvarar all frågor från de som är intresserade. 
  3. Budgivningen är kanske den allra mest spännande fasen i en bostadsförsäljning. Ett marknadsmässigt satt utgångspris genererar ofta en budgivning som ger ett högre försäljningspris.Mäklaren förmedlar alla bud mellan budgivarna och säljaren och när budgivningen är avslutad får både köpare och säljare ta del av de lagda buden.
  4. Mäklaren lotsar såväl köpare som säljare genom alla detaljer runt kontraktskrivningen. När du säljer en bostad genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling betalar köparen i regel handpenningen vid kontraktskrivningen. Resten av summan betalas på tillträdesdagen.

Efter försäljningen

  1. Affären är i hamn och tillträdesdagen är bokad. Mäklaren sammanställer alla dokument inför ägarbytet och svarar på eventuella frågor.
  2. På tillträdesdagen är mäklaren med vid mötet med köparen och finns därefter till hand för säljaren när det är dags att deklarera.

Tips för dig som ska sälja bostad genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Precis som vid en försäljning av en bostad handlar ett köp till stor del om förberedelser. Det är en stor affär och en hel del att hålla reda på och tänka igenom. Då kan det vara bra att ha några punkter att utgå ifrån.

Utforska bostadsområdet

Börja med att undersöka området du vill bo i för att se hur prisbilden ligger och vilka objekt som finns ute på marknaden. Mäklaren har bra kunskap om området och prisstatistik gällande tidigare sålda bostäder. Promenera runt i området och ta reda på var det som är viktigt för dig att ha nära finns, till exempel barnomsorg, skola, kommunikationer och matbutiker.

Ta kontakt med banken för ett lånelöfte

När du har hittat området som du vill bo i är det dags att kontakta banken för att kartlägga dina ekonomiska förutsättningar och vilken budget du har att röra dig med. Glöm inte marginaler så att du klarar av att bo kvar även om låneräntan går upp med ett par procent. Genom att ha ett lånelöfte klart innan du ger dig i en budgivning har du ett försprång gentemot en konkurrent som inte har det.

Glöm inte undersökningsplikten

Som köpare har du undersökningsplikt när du förvärvar en bostad, så se till att du gör en besiktning av huset eller lägenheten eftersom eventuella brister och fel kan ge avdrag på priset. Glöm inte att ta med både hjärta och hjärna i beslutet för att undvika obehagliga och i värsta fall rejält kostsamma överraskningar i efterhand.