Om HusmanHagberg

HusmanHagberg är en Sveriges ledande mäklarfirmor och förmedlar bostäder i både Sverige och Spanien. Mäklarkedjan är privatägd, drivs i franchiseform samt och är helt fristående från banker och försäkringsbolag.

Få 3 offerter

HusmanHagberg startades 1997 när de båda mäklarna och vännerna Lennart Hagberg och Mats Dahlström bestämde sig för att sluta konkurrera med varandra och istället starta en gemensam mäklarkedja. Då fanns det fyra kontor, i skrivande stund har lokalkontoren växt till dryga 100 och är spridda över hela landet. Mäklarkedjan har även kontor på ett flertal orter i Spanien. 

Många av mäklarna som arbetar på HusmanHagberg bor i samma område som de arbetar. Det gör att mäklarna har en god lokalkännedom och vet var förskolor och skolor ligger; hur långt det är närmaste matbutik; hur de allmänna kommunikationerna fungerar och hur du lättast tar dig till jobbet. Oavsett var i livet du befinner dig är mäklarkedjans vision att du ska kunna lita på och känna dig trygg med den kunskap som din mäklare har. 

HusmanHagbergs vision är att fortsätta växa – inte nödvändigtvis till den största mäklarkedjan, men till den bästa. Vill du anlita ett mäklarföretag där kunden alltid står i fokus är HusmanHagberg är ett alternativ som du bör överväga.

Var har HusmanHagberg kontor?

HusmanHagberg har drygt 100 kontor utspridda över hela Sverige från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Utöver det har mäklarkedjan även kontor i nio städer på det spanska fastlandet och ön Mallorca.

Sälja bostad genom HusmanHagberg

När du anlitar HusmanHagberg för att sälja din bostad får du hjälp av engagerade mäklare med en god lokalkännedom. Du får en personlig mäklare som finns tillgänglig och lotsar dig genom hela säljprocessen, från den första värderingen till det att köparen tillträder.

  1. Mäklaren kommer hem till dig och presenterar HusmanHagbergs affärsprocess och uppskattar bostadens marknadsvärde. Utöver det ringar mäklaren in den primära målgruppen, samlar in fakta om bostaden och begär in uppgifter från lantmäteriet/bostadsföreningen. Därefter tar mäklaren tillsammans med dig som säljare fram en försäljningsplan. 
  2. Nästa steg är att säkerställa att din bostad presenteras på bästa möjliga sätt. Mäklaren gör noggranna efterforskningar bygger sedan upp marknadsföringen utifrån det uppgifterna. När alla detaljer är på plats tar mäklaren fram en bostadsbeskrivning som du får godkänna. Bostaden fotograferas och stylas om du vill det.
  3. När din bostad är ute på marknaden går också startskottet för spekulanterna. Mäklaren exponerar din bostad mot rätt målgrupp och via rätt kanaler. Mäklaren arbetar aktivt med spekulantregister och kontaktar intresserade. 
  4. Nu börjar den mest spännande fasen med visning, budgivning och försäljning. Mäklaren förbereder visningar, tar fram prospekt med alla uppgifter, bokar in spekulanterna på visningar och svarar på frågor. Gedigna förberedelser är grunden för en affär med bra slutresultat.
  5. När visningarna är genomförda kontaktar mäklaren de som har varit och tittat på bostaden för att följa upp intresset och ta emot eventuella bud. Mäklaren kontrollerar även om budgivarna har beviljade lånelöften.
  6. Det är du som säljare som bestämmer vem du vill sälja huset till. Det innebär att du inte nödvändigtvis behöver välja den spekulant som lägger det högsta budet. Så länge inte köpeavtalet är påskrivet har båda parter rätt att dra sig ur affären. När du som säljare har bestämt dig för en köpare är det dags att skriva kontrakt.
  7. Mäklaren sätter sig ner tillsammans med köpare och säljare och går igenom alla detaljer, så att dessa är klara och tydliga för alla inblandade. Samtliga informeras om eventuella villkor och köparen betalar handpenningen. Utöver det bestäms även tillträdesdatum.
  8. Mäklaren finns till hands för att hjälpa till med frågor och information gällande den kommande flytten, kontakt med banker, eventuella villkorsuppfyllanden och utbetalning av handpenningen.
  9. Så är det dags för den avslutande delen av bostadsaffären. Mäklaren upprättar en räkning med fördelning av kostnaderna och tar vanligtvis även fram ett köpebrev. Båda parter undertecknar avtalet och köparen betalar den resterande delen av köpesumman till säljaren.
  10. När tillträdesdatumet är inne överlämnar mäklaren nycklarna till köparen och bostadsaffären är officiellt avslutad. Mäklaren finns tillgänglig för att, om säljaren önskar, hjälpa till med bostadsdeklarationen. Det görs också en uppföljning och utvärdering av processen och mäklaren kan hjälpa dig med framtida bostadsfrågor om det behovet finns. 

Tips för dig som ska köpa bostad via HusmanHagberg

Det är mycket att tänka på när du ska köpa bostad och ju bättre förberedd du är desto mer kan du fokusera på att hitta ditt drömboende och gå med i en budgivning. För att göra det hela lite enklare kan du utgå från punkterna här nedanför.

Kartlägg vilken typ av bostad du är intresserad av

Det finns många vägar att gå för att hitta drömbostaden, men det som du måste börja med är att reda ut var du vill bo och i vilken typ av bostad. Vad är viktigt att ha nära till? Vill du bo centralt eller lite utanför stadskärnan? Vill du ha nära till jobbet eller kan du tänka dig att pendla? Kontakta HusmanHagbergs mäklare, gärna i bobutiken i det område som du vill bo i, och se vad de har att erbjuda. Du kan anlita en Köparmäklare som bevakar bostadsmarknaden för din räkning och informerar dig om aktuella objekt. Du kan även själv hålla utkik i efter lämpliga bostäder på annonssidorna i lokaltidningen och liknande. Det är också ett klokt drag att redan här kontakta banken för att få en bild av dina ekonomiska möjligheter och ett lånelöfte.

Gå på visning och köp inget osett

En visning är din möjlighet att se och uppleva bostaden i sin helhet samt kunna avgöra om den känns rätt eller inte. Tänk på att du ska bo länge i bostaden , så känn efter om du verkligen trivs i bostaden. Ta även med aspekter som hur mycket du behöver renovera; om köket är tillräckligt stort och rummen känns rymliga, och om det finns tillräckligt med förvaring. Mäklaren som håller i visningen är där för att svara på frågor så se till att du får all information som du behöver för att kunna fatta ett bra beslut.

Dra inte ut på att skriva under köpeavtalet

En budgivning kan gå fort och du kan stå med det vinnande budet fortare än du hade tänkt. Så länge ingen kontrakt är påskrivet kan säljaren dra tillbaka försäljningen och nya spekulanter med högre bud kan tillkomma. Av den anledningen ska du se till att skriva på kontraktet så fort som det bara är möjligt. HusmanHagberg samarbetar med ett flertal lokala banker som kan hjälpa dig med ett tillfälligt lån till den nya bostaden medan du säljer den nuvarande.